Wiehe for president!

Mikael Wiehes s.k. utspel häromdagen har fått oanade proportioner. Han sa sin mening när det inte förväntades och vips så var det både ett utspel och påhopp på den danska drottningen. Han gjorde var som krävdes av honom av många som en helt vanlig medmänniska. Han sa vad han tyckte och visade sin solidaritet med de människor som inte kan bo kvar i sitt eget land för att de inte får leva med den person som de älskar. Att denna fråga och problem lyfts fram som en attack istället för en opinionsbildning är ytterst beklagligt. Medierna, med annars så seriösa tidningar som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, såg det hela som ett intressant scoop och gjorde en skandalnyhet av det hela istället. En tragisk utveckling som syns i all media är just det att nyhetsredaktionerna skriver om det som säljer. Och det handlar ju knappast om någon slags uppvigling om nu Wiehes åsikter startat en debatt om vad han sa och tyckte?

Istället för att lyfta fram problematiken med Danmarks invadrarfientliga politik och problematiken med munkavlar på hoven så blir det tolkningar om att Wiehe, en vänsterradikal musiker, går till attack mot vårat grannland som vi vanligtvis är så trevliga gentemot genom att kalla dessa för pølsefascister, mitt framför självaste drottningen av Danmark!

 
Allt detta får mig att vara så radikal i orden och hävda att Nordens monarkier är skendemokratier. Dels för att hoven varken får eller vill yttra sig i sådana frågor. Men även för att inget negativt kring våra överhuvuden får nämnas och absolut inte i deras närhet. Kungar, drottningar, prinsar och prinsessor hör hemma i sagovärlden. Ingen annanstans. Det är i botten en så odemokratisk titel som det bara går att bli. En titel som ärvs inom familjen. Detta går inte att förklara bort genom att säga att andra yrken också är besvärade av samma problematik. Då borde staten och beslutsfattare vara ett föredöme och föregå med gott exempel och avskaffa en sådan översittarroll som kungen har. Alla ska vara lika inför lagen heter det så fint och demokratiskt, men en kung kan aldrig fällas för några brott. En kung får aldrig yttra sig och få sin mening sagd. Vad finns han då till för, om han ändå inte får säga vad han tycker och tänker? Jag tror på den franska modellen där en folkvald president sedan väljer en regering. Den delen liknar Sverige men en president har också uppdrag som landets företrädare och titeln är ett bevis på att det är en demokrati och att personen ifråga är folkvald.

Jag menar, klippa band på invigningen av ett nytt varuhus i Molkom tror jag Karlstads kommunfullmäktige klarar av lika väl som kungen. Det är ju knappast så att kungen sedan han föddes på 40-talet genomgått en svår utbildning i att klippa band på rätt sätt. Ska jag komma med ett person angrepp, med risk för att bli åtalad för personuppgiftslagen mm mm, så kan ju vår landsfader kungen inte ens läsa ordentligt! Är han månne en av kronprinsessan Victorias fondmottagare?

 

Kosta vad det kosta vill, en demokrati kostar pengar. Ge mig en president!

Vive la Wiehe!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0